Çorum Gıda İşleme Makineleri Kümesi Hollanda Çalışma Ziyareti (6-10 Mayıs 2013)

T.C. Ekonomi Bakanlığı liderliğinde ve T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığı ile devam eden Avrupa Birliği destekli  “KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi” kapsamında, Çorum Gıda İşleme Makine Kümesi uluslararası çalışma ziyareti 06-10 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’ya yapıldı.


 

Hollanda çalışma ziyaretine Ekonomi Bakanlığı Kümelenme Daire Başkanı M. Emrah Sazak, Ekonomi Bakanlığı Kümelenme Dairesi İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Uğur Yıldırım,  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı IPA Dairesi Uzmanı Özden Karadağ, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Dairesi Uzman Yardımcısı Çağrı Bacak, Yalın Enstitü Uzmanı Hakan Akgül, Çorum Küme Bilgi Merkezi Koordinatörü Engin Özücan ve Çorum Gıda İşleme Makineleri Kümesi firma temsilcilerinden oluşan heyet katıldı.

 

 
Program kapsamında dünya boya üretimi devlerinden olan Akzo Nobel, Avrupa’nın en büyük unlu mamuller hammadde üreticilerinden Zealende, paketleme makinelerinde uzmanlaşmış The Langen Packaging, dünya tütün mamulleri lider üreticisi Philip Morris ve Hollanda Yalın Enstitü ziyaret edildi.

 

 

Program boyunca ziyaret edilen fabrikalarda yalın üretim uygulamaları örnekleri yanı sıra üretim, teknoloji, pazarlama ve satış konularında katılımcı firmalar bencmarking yapma fırsatı elde etti.   Çalışma ziyareti sonunda heyete katılan firmalar gerçekleştirilen geziden oldukça memnun olduklarını yazılı ve sözlü şekilde dile getirdiler.

 

 

 

Fahri ALTIKARDEŞ

Makina ve Enerji A.Ş.

 

Kümelenme ile ilgili çalışmaları Ekonomi Bakanlığı Kümelenme Projesi kapsamında Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen bir toplantı ile öğrendik. Çorum'da kendi sektörümüz ve yan sektörlerdeki firmalardan kümelenme çalışmasına katılmak isteyenlerle Çorum TSO'nun çatısı altında çeşitli tarihlerde yapılan toplantılar yaptık. Farkındalık, ihtiyaçların belirlenmesi, rekabet edebilirlik gibi konular üzerinde yoğunlaştık. Verimlilik, pazar payının arttırılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi gibi konularda firmalarla yol haritası çizildi. Belirlenen ihtiyaçlara göre ilk olarak üretim ve maliyetler konusunda çalışmalara başladık. Yalın üretim sistemi üzerinde danışman bir firmadan destek aldık. Danışman firma önce yalın üretim sistemi hakkında bilgilendirme toplantıları, daha sonra katılımcı firmaların bazılarının işyerlerinde teknik toplantılar yaptı. Teknik toplantıların devamında katılımcı firmaların işyerlerinde incelemeler yapıldı. Yalın üretimine geçmek için genel ihtiyaçlar belirlendi. Bu aşamadan sonra firmalarda hem teknik hem de uygulamaya yönelik çalışmalar başladı. Belirli aralıklarla yapılan çalışmalar neticesinde yalın üretim sisteminin uygulandığı firmaları ziyaret ederek yerinde görmek ve sistemin nasıl çalıştığını daha iyi kavramak için yurtdışına teknik bir gezi planlandı. Hollanda'ya yaptığımız gezide dört firma ziyaret edilerek çalışmalar ve uygulamalar yerinde görüldü. Gezi sonucunda 'yalın üretim sistemine kendi işyerlerimizde nasıl geçebiliriz' konulu bir değerlendirme toplantısı yapacağız.

 

İlk baştan itibaren yapılan çalışmalarda; yalın üretim sistemi nedir, nasıl uygulanır, firmalarımıza ne katkı sağlar, maliyetlerin düşürülmesi, ölçülebilirlik ve verimliliğin arttırılmasına nasıl yardımcı olur gibi konularda bilgi edindik. Bildiğimiz ve şu an kullandığımız üretim sisteminden farklı bazı şeyler öğrendik. Firmalarımızdan bazıları alt yapı çalışmalarına başlarken bazıları ise başlangıç olarak belli bölümlerini yalın üretim sistemine dönüştürmek için çalışmalara başladı.

 

 

Dünya çapında rekabet, verimlilik, maliyetler ve yalın üretim sistemi konularında bize destek olan Bakanlıklarımız, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, danışman firma ve koordinatörümüz Engin Özücan beye teşekkür ederim.

 

 

Macit Çubuk

Dura Makina San. Tic. Ltd.Şti

 

Ekonomi Bakanlığı KOBİ İşbirliği ve Kümelenme projesi kapsamında Çorum TSO’nun organize ettiği kümelenme çalışmalarına 2012 yılının ortalarında Engin Bey'in heyecan verici sunumu ile dahil olduk. Firma olarak ihtiyacımız olan üretim birimlerinin verimliliğinin artırılması kayıp ve kaçakların azaltılması, ürün kalitemizin artırılması ile ilgili ihtiyacımızı dile getirdik. Kümemizi oluşturan firmalarında aynı ihtiyaçlarının olması sebebi ile kümelenme birimimizden konu ile ilgili danışmanlık alabileceğimiz tecrübeli bir firma talep ettik. Kısa bir süre sonra küme yönetimi bizleri YALIN ENSTÜTÜ uzmanları ile tanıştırdı ve böylelikle toplantılarımıza ve çalışmalarımıza başladık. Yalın enstitüde firmamıza rehberlik yapan Hüsrev Bey ile firma profilimizi, üretim birimlerimizi, imalat şekillerimizi firmamızın imalat sorumlusu Feridun Bey ile analiz ettik. Çıkan sonuç imalat süreçlerimizin yalın üretim metotlarına uygun olduğu ve ciddi bir program dahilinde çalışılması halinde çok iyi sonuçlar çıkağı ve firmamızın imalat süreçlerinin anında görüntülenmesi kontrol ve müdahale edilmeye uygun hale getirilebileceği, bu sayede de karlılığın üretim hızının artırılacağına ikna olduktan sonra çalışmalarımıza başladık. Program dahilinde olan yalın üretim yapmış firmalardaki uygulamaları yerinde görme ve inceleme gezisi için gittiğimiz yurt dışı gezimizi Hollanda’ya yaptık. Ziyaret ettiğimiz firmalarda yalın üretimin değişik versiyonlarını uygulanırken inceledik ve uygulayıcılar ile sistem hakkında birinci elden istişare etme fırsatı bulduk.   Yoğun firma ziyaretleri ve küme grubunun yalın üretim ile ilgili uygulayıcıları ile geçirdiğimiz dört gün boyunca firmalarımızın işleyişleri üretim metotları ve yalın üretimim gerekliliği ve uygulamalarda oluşan pürüzler ile ilgili sohbetlerimiz oldu. Ayrıca yalın üretim uzmanımız Hakan bey in de detaylı açıklamaları ile doğru yolda olduğumuz ve kararlılıkla devam etmemiz gerektiğine inanarak Türkiye’ye döndük Şahsım ve firmam adına bizlere bu fırsatları hazırlayan organize eden, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.    

 

 

 

S. Selim DUDUOĞLU

DUDUOĞLU ÇELİK DÖKÜM SAN. TİC. A.Ş.    

 

Kobi iş birliği ve kümelenme projesi kapsamında Çorum Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonluğunda yalın enstitü ile birlikte yürütülen çalışmalarda, firmamızda üretim verimliliğinin artırılması ve firmamızdaki israfların azaltılması çalışmaları ile birlikte firmamız içindeki yatırım gerektirmeyen süreç iyileştirmeleri sayesinde, israflarımızı görme, iyileştirme yollarını öğreniyoruz. Firmamızda iş başında eğitim ve ölçüm yapmaya başladık faydalarını görüyoruz.  Bu konuda iyi örnekleri görmek ve kıyaslama yapabilmek için çalışma ziyareti yaptığımız Hollanda da konularında uzmanlaşmış firmaların bizlerle tecrübelerini paylaşmaları, bizlerin kararlılığını ve inancını artırmıştır. Rekabet gücümüzün artmasını sağlayacak olan bu tür çalışmaların devlet tarafından desteklenmesi projenin etkili ve hızlı yol almasını, sanayimizin sürekli ve verimli kalkınmasına büyük fayda sağlayacaktır.